Vattenrening

När man vandrar turer som vara över flera dagar så upptäcker man snart att tillgången på vatten kan vara/bli ett problem. Man bär ju oftast med sig en eller ett par vattenflaskor dels för att dricka under färden men inte minst vid matlagningen hade i alla fall jag inte funderat så mycket på förbrukningen som när jag bara gick dagsturer. Det ska också påpekas att det är skillnad på norra Sverige och dess klara fjällbäckar jämfört med de södra delarnas geografi och vattenförekomst. Det finns viss bäckar och åar där nere också men vattenkvaliteten kan många gånger lämna mycket i övrigt att önska. Så för att undvika dessa problem så skaffade jag mig vattenfilter. Jag köpte ett par olika fabrikat och ett par olika modeller, mest för att jag var lite nyfiken och det ena fabrikatet lovade sig kunna rena enorma mängder vatten innan det var förbrukat. Så enkelt är det naturligvis inte. Beroende på mängden smuts/skit i vattnet sätts filtret igen olika fort. 
Jag bestämde mig för Katadyn och Sawyer. Katadyns modell Bee Free med en mjukflaska och filter  som är lättatt fylla på och lätt att rengöra och Sawyers "All in one" där det ingick lite kopplingar till bla vattentunna. Jag har fram till nu endast andvänt Katadyns filter och är nöjd med detta. Det är lätt att använda och lätt att fylla på. Det går relativt snabbt att överföra (om man vill det) vatten från filtret till mina bärflaskor i ryggsäcken. Den enda nackdelen är egentligen att filtret INTE tar väck smak och doft på sunkit sjövatten eller myrvatten. Detta får man se till att fixa själv med antingen en skvätt koncentrerad saft eller kan man peta ner en halv tablett C-vitamin brus av valfri smak, smart tips jag fick av en kompis, tack Jimmy. Personligen så tycker jag att citronsmak av C-vitamin brustablett är det som bäst tar väck dålig smak men vissa kanske föredrar jordgubbssmak.
Filtret är lätt att skruva bort och lätt att rengöra.



Efter att ha använt mit katadynfilter under otaliga vandringar både korta och långa så blir jag bara mer och mer fäst vid det. Det är så enkelt att använda och lätt att ha med sig. Jag har nu haft filtret i ett år men inte sett eller hittat några nackdelar med det. Jag använder numera både C-vitamin brustabletter och Resorb i det filtrerade vattnet jag ska dricka dock ej om jag tänkt att laga mat på det.

UPPDATERING 20-05-22
Under C2C:s 10dagarsvandring så började filtret att strejka efter några dagar. Allt bäck och åvatten som jag renade verkade sätta igen filtret rejält och det spelade ingen roll om jag rengjorde filtret i rent kranvatten, jag fick aldrig upp något bra flöde genom filtret igen. Det kom bara en lite stråle och det verkade ta evigheter att fylla en 1L flaska. Efter hemkomst så rengjorde jag enligt instruktioner och torkade mitt filter. Det fungerar åter igen som det ska och nästan lika bra som när det var nytt.
Ser bäckvattnet så här humusfärgat ut så undvik om det går, 
det sätter igen ditt filter snabbare än du tror.



Mitt andra vattenreningskitt är ett från amerikanska SAWER och heter Squeeze. Det är egentligen tänkt som ett backupfilter i stugan för att kunna rena lite större mängder vatten om det skulle behövas. Det är som ni ser ett helt kitt för inkoppling mot vattentunna osv. Fram till dags dato har jag ännu inte plockat ut det ur förpackningen men jag hoppas att det snart blir tillfälle att testa det på riktigt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar